ما انسان های قرن ۲۱ تصور میکنیم باهوش ترین مخلوقاتی هستیم که تا به حال پا به این کره خاکی گذاشتهاند. در باهوش بودن انسان قرن ۲۱ شکی نیست، اما اجداد ما هم آنچنان دست کمی از ما نداشتند، و مقبره کوروش سندی زنده بر این ادعاست!
آرامگاه کوروش که در قرن چهارم قبل از میلاد ساخته شده، به باور مردم جسم کوروش بزرگ، بنیان گذار امپراطور پارسی را در خود جای داده. گرچه مدرکی در این مورد وجود ندارد، اما این مقبره درحال حاضر مهم ترین بخش میراث جهانی پاسارگاد محسوب میشود. مقبره کوروش به تازگی توسط محققین به عنوان قدیمی ترین سازه مقاوم در برابر زمین لرزه در جهان معرفی شده.
بسیار جالب است که اجداد ما در هزاران سال پیش، زمانی که تکنولوژی به هیچ شکلی وجود نداشت، آنچنان متبحر و ماهر بودند که چنین سازهای را بنا کردند.

آرامگاه کوروش در میراث جهانی پاسارگاد
امروزه سازندگان دریافتهاند موثرترین استراتژی در برابر زمین لرزه ساخت بناهایی است که قادر هستند در زمان وقوع زلزله جدا از فونداسیون خود حرکت کنند. شواهد نشان میدهد در ساخت مقبره کوروش نیز چنین سازوکاری در نظر گرفته شده است. به کار بردن چنین ساختاری در ساخت بنایی که متعلق به ۲۵۰۰ سال پیش است نشان میدهد که اجداد ما تا چه میزان از نبوغ و دانش بهرمند بودهاند.
طی ۲۵۰۰ سال گذشته قطعا زمینلرزههای متعددی در این منطقه رخ داده است، شواهدی موجود نیست که نشان دهد شدت این زمین لرزهها به چه میزان بوده، اما هرچه که هست مقبره کوروش بزرگ ۲۵۰۰ سال است که سرپا ایستاده و اکنون عنوان قدیمی ترین سازه در برابر زمین لرزه در جهان را یدک میکشد.