مقالات, میراث فرهنگی

حجت الله شکیبا ؛ نقاش برجسته اهل گرگان

حجت الله شکیبا نقاش سبک Hyperrealism (هایپرئالیسم یا فرا واقع گرایانه) و عکاس برجسته اهل گرگان است که بیشتر نقاشی‌هایی با موضوع ایران باستان می‌کشد. او در چند پروژه سینمایی در کنار علی حاتمی فعالیت داشته است.

حجت الله شکیبا سال ۱۳۲۸ در محله باغشاه گرگان متولد شد. پدرش، میرزا محمود عکاس بود و در سال ۱۳۲۰ نخستین عکاسی الکتریکی را در شهر گرگان تاسیس کرد. میرزا محمود علاوه‌بر عکاسی  نقاش هم بود. بنابراین حجت الله شکیبا از همان ابتدای کودکی با این دو هنر آشنا شد. شکیبا سال‌های دبیرستانش را در مدرسه ایرانشهر گرگان گذراند و سپس به هنرستانی در تهران رفت. او تحصیلات تکمیلی خود را در دانشگاه هنرهای زیبا دانشگاه هنر تهران سپری کرد.

شکوفایی هنر و شهرت هنر شکیبا از آنجا آغاز شد که تصویری از یک اسکناس یک تومانی را آنچنان با ظرافت و دقت در سایهه روشن‌ها کشید که او را به عنوان نقاشی هایپررئالیست به جامعه هنرمندان معرفی کرد.

در سال ۱۳۵۵ مجموعه‌ای از آثار او با عنوان «اسکناس های شکیبا» در گالری سیحون به نمایش درآمد و به این ترتیب، شکیبا به طور رسمی به جامعه هنر معرفی شد.

 

اثر حجت الله شکیبا

 

روی این لینک کلیک کنید تا ظرافت طراحی یکی از این اسکناس‌ها را ببینید (موس را بر روی تصویر حرکت دهید).

 

حجت الله شکیبا توسط آیدین آغداشلو به علی حاتمی معرفی شد. در مجموعه تلوزیونی هزاردستان تابلو شهر قدیم مشهد، در فیلم سینمایی کمال الملک بازسازی تمام آثار کمال الملک و در فیلم سینمایی دلشدگان پرتره معروف لیلا حاتمی توسط حجت الله شکیبا کشیده شد. پرتره لیلا حاتمی در فیلم دلشدگان در حراج کریستی لندن (بزرگترین خانه حراج دنیا) به فروش رفت.

 

پرتره لیلا حاتمی اثر حجت الله شکیبا

پرتره لیلا حاتمی اثر حجت الله شکیبا

 

«شدونا»  عنوان عکسی است که حجت شکیبا که در ونکوور کانادا گرفته. نام آن ترکیبی از واژه مدونا (مریم مقدس) و واژه Shadow به معنای سایه است و ترکیب آن را می‌توان به «سایه مریم» ترجمه کرد. این اثر الهام‌بخش شکیبا در خلق مجموعه آثار سال‌های اخیرش بوده ‌است. او در مورد چگونگی خلق این اثر می‌گوید: این عکس را در یک نیمه شب بهاری از بلندی‌های مشرف به شهر ونکوور کانادا گرفته‌ام. انعکاس نورهای ساختمان‌ها در آب آنقدر زیبا بود که مرا واداشت در آن لحظه متوقف شوم و عکسی بگیرم، چیزی که تعجب من را برانگیخت زمانی دیگر بود که تصویر را بزرگ شده می‌دیدم، گویی شاهد دیدن یک اثر مدرن هستم که ریشه در آثار هنری کلاسیک دارد.

فیلم این اثر هنری را در اینجا ببینید.

 

حجت شکیبا

 

تاکنون آثار زیادی از او در گالری‌های کشورهای مختلف جهان به نمایش گذاشته شده است، از جمله ایران، سوئیس، انگلیس، آمریکا، کانادا و امارات. حجت الله شکیبا در حال حاضر ساکن تهران و ونکوور کانادا و همچنان مشغول کشیدن نقاشی‌هایی با موضوع ایران باستان است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *